Οι χθεσινές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, για «εντολή μη κατάσβεσης» στις πυρκαγιές που αποτέφρωσαν 520.000 στρέμματα στην Βόρεια Εύβοια πέρα από τον πολιτικό σεισμό και την παρέμβαση της δικαιοσύνης που αναμένεται να υπάρξει φέρνουν στην επικαιρότητα εκ νέου τις αποκαλύψεις για το ρόλο προσώπων στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του eretikos.gr στις 11 Αυγούστου η αδελφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη έχει αναλάβει το έργο  για την άμβλυνση των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία αιολικών πάρκων.

Όμως, ύστερα από το πύρινο ολοκαύτωμα και τις συνταρακτικές αποκαλύψεις Σπανού, καλό είναι να θυμόμαστε ορισμένα πράγματα τα οποία τα συστημικά μέσα αποφεύγουν σαν τον διάβολο το λιβάνι και ενδεχομένως είχαν περάσει απαρατήρητα. Ακούστηκαν πολλές διαμαρτυρίες και καταγγελίες για τις ανεμογεννήτριες ειδικά στη Βόρεια Εύβοια. Ακούστηκαν ακόμα και αναθέματα με αποτέλεσμα η εγκατάσταση ανεμογεννητριών να δυσκολεύει πάρα πολύ από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Μάλιστα τα Δημοτικά Συμβούλια πήραν ομόφωνες αποφάσεις κατά της δημιουργίας αιολικών πάρκων, κάτι που δυσαρέστησε το Μέγαρο Μαξίμου που δεν κρύβει την πολιτική επιλογή του. Άλλωστε για αυτό το λόγο ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στις πρώτες μέρες ανάληψης της εξουσίας ως Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος έσπευσε βιαίως να βάλει λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες, ανοίγοντας το πεδίο για τα αιολικά πάρκα.

Η αδερφή του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ανέλαβε το project, να αμβλύνει τις αντιδράσεις των πολιτών στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μέσω μίας οργάνωσης της οποίας είναι επικεφαλής. Πρόκειται για το Convergences Greece Forum «Συγκλίσεις» το οποίο τον Ιούνιο του 2020 μαζί με Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) , ανέλαβαν «την ευθύνη της προσπάθειας για την άμβλυνση των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία αιολικών πάρκων», όπως ανέφεραν δημοσιεύματα τότε.

Μάλιστα για αυτή τους την υπηρεσία οι δύο οργανώσεις πήραν 130.000 ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος .

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, που έλαβε και τη σχετική απόφαση, πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου και σύμφωνα με τα πρακτικά, σημείο των οποίων δημοσίευσε το «Documento», ο σκοπός της ανάθεσης περιγράφεται, ως εξής:

«Σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ και EPLO/ISD για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων στην εγκατάσταση Αιολικών έργων, με τρόπο ισόρροπο και κοινά αποδεκτό, η ανάγκη για οργανωμένα επόμενα βήματα είναι ιδιαίτερα επιτακτική: οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτικές διαστάσεις, ενώ οι πιέσεις από την ΕΕ είναι πολύ πιθανό να ενταθούν (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) μέσω παρεμβάσεων προς την Κομισιόν των αντιτιθέμενων.

Η παρούσα πρόταση προγράμματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης και τη διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καθώς και την διατύπωση προτάσεων για το ενδεδειγμένο μείγμα λύσεων και τεχνολογιών».

Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Εύβοια έχουν κάνει δημόσια  καταγγελίες στις οποίες συνδέουν τις φωτιές, τις ανεμογεννήτριες και την κρατική ολιγωρία. Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και ο δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού, πέρα από δραματικές  εκκλήσεις για βοήθεια που δεν ερχόταν την ώρα της μάχης, κατήγγειλαν πως κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Βόρεια Εύβοια. Όλοι μίλησαν για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, με στόχο να αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής για να διευκολυνθεί η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, που ήδη έχουν μετατρέψει σε Κρανίου τόπο,  την Νότια Εύβοια.

Ήδη ο Δήμος Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας έχει κινηθεί δικαστικά για την ακύρωση της αδειοδότησης από την ΡΑΕ, για κατασκευή αιολοικών πάρκων στις καμένες περιοχές. Να θυμίσουμε γιατί έχει μεγάλη σημασία, ότι νομική σύμβουλος στην ΡΑΕ είναι η σύζυγος του Υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη και ο πεθερός του αντιπρόεδρος σε μεγάλο ενεργειακό όμιλο της χώρας.

Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης με τα αιολικά πάρκα και η τοποθέτηση συγγενών προσώπων του Πρωθυπουργού και κορυφαίων Υπουργών σε θέσεις κλειδιά, αφήνουν πολλά ερωτηματικά, υπόνοιες και σκιές. Πέρα από θέμα ηθικής είναι ζήτημα διερεύνησης αν πίσω από την εμμονή να αλλάξει φυσιογνωμία η χώρα κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα. Από τον Πρωθυπουργό ακούσαμε για «έξυπνα δάση» , με άκαυτα δέντρα που θα φέρουν την ανάπτυξη, λέγοντας ταυτόχρονα πως οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί μας αλλά σύμμαχοι μας.

Είναι επιτακτική η ανάγκη η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που ήδη ερευνά την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού, να αναζητήσει αν υπάρχει εγκληματική αμέλεια ή δόλος στην επιχειρησιακή διαχείριση της πυρκαγιάς, στην Βόρεια Εύβοια.