Άρειος Πάγος: Καταρρίπτει την τροπολογία για το ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων
Ερωτηματικά προκύπτουν από την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κυρώθηκε χθες 24/4 στην Βουλή και ορίζει δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών λοιμωξιολόγων.
Πρόκειται για εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Υγείας που υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και πολλά ακόμη μέλη της κυβέρνησης. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων
«Δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου ” Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων” ορίζεται ότι :
«Ευθύνη των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση.»
Επίσης στην ίδια τροπολογία προβλέπονται οι όροι για την λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων αλλά και η δυνατότητα εμβολιασμού από ιδιωτικά κέντρα.
Ο Άρειος Πάγος καταρρίπτει την τροπολογία
Σημειώνεται πως το συμβούλιο του Άρειου Πάγου με το βούλευμά του 1221/2014, είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για τη συνταγματικότητα τέτοιων γενικών ρυθμίσεων περί ακαταδιώκτου για κάθε είδους δημόσιους λειτουργούς. Οι αντιρρήσεις αυτές, κατά το κείμενο του βουλεύματος του Αρείου Πάγου 1221/2014, στηρίζονται στο ότι με τέτοιες ευνοϊκές ρυθμίσεις επέρχεται αδικαιολόγητη ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ συγκεκριμένων, και μόνο, δημόσιων λειτουργών και, αντιθέτως, μη εφαρμογή τους έναντι άλλων.
Και το βούλευμα του Αρείου Πάγου 1221/2014 καταλήγει ότι μια τέτοια ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ ορισμένων παραβιάζει ευθέως την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος. Κάτι που γίνεται ακόμη πιο αντισυνταγματικό, αν η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση εφαρμοσθεί αναδρομικώς, όπως προβλέπει το άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα για τις ρυθμίσεις που επιφυλάσσουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.
Εξαδάκτυλος: «Αποποιούμαι των προνομίων του ακαταδίωκτου»
Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε πως αποποιείται την ασυλία που του προσφέρεται λόγω της ιδιότητάς του. «Μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά μάχη στα νοσοκομεία, αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο. Ως πρόεδρος του ΠΙΣ αποποιούμαι των προνομίων μέχρι και καλυφθεί και ο τελευταίος γιατρός και νοσηλευτής της χώρας».
Στη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι δυνατό να έχουν ασυλία επιστήμονες – μέλη επιτροπών και να μην έχει ένας αναισθησιολόγος που διασωληνώνει ασθενείς και ένας γιατρός και νοσηλευτής που δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, δηλαδή στις ΜΕΘ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει από τον Μάρτιο του 2020 την προστασία μέσω πρόνοιας ασυλίας όλου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της χώρας που εμπλέκεται στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Επίσης, χαρακτήρισε την πρόταση αυτή δίκαιη και λογική, ενώ –όπως είπε– ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει για την πανδημία του κορονοϊού σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ιταλία.