ΤΟ ΕΙΔΕΧΘΕΣ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
Με μελανά χρώματα μπορεί κάποιος να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην εστίαση. Το παρατεταμένο lockdown στον κλάδο έχει δημιουργήσει αναρίθμητα προβλήματα με σχεδόν τις μισές επιχειρήσεις να απειλούνται άμεσα με λουκέτο.
Η στήριξη από την Κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της δεν επαρκεί, καθώς η ζημιά που έχουν υποστεί είναι ανυπολόγιστη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, πως ακόμα και όταν ήταν ανοιχτά το περασμένο καλοκαίρι τα εστιατόρια και οι καφετέριες, λειτουργούσαν με περιορισμούς ως προς τα άτομα αλλά και ως προς το ωράριο ενώ, η πτώση του τζίρου έφτανε ακόμη και το 60%.
Με την εστίαση να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ασθενείς του κορονοϊού, ομάδα δικηγόρων έχει συλλέξει ήδη 30-40 αιτήματα μόνο από την Αθήνα, για την κατάθεση αγωγών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, χωρίς να αποκλείεται πως σύντομα θα καταφθάσουν αιτήματα και από την επαρχία.
Το ύψος της αποζημίωσης που θα αιτηθούν
Η αποζημίωση που αναμένεται να ζητήσουν θα είναι ίση με με το ποσοστό του τζίρου του 2019, δηλαδή αρκετά κάτω από το 50%, ωστόσο λεπτομέρειες για το ακριβές ύψος αυτής θα προκύψουν μετά τη σχετική έρευνα των δικηγόρων.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην κίνηση αυτή.
Η εστίαση παραμένει κλειστή εδώ και 3 μήνες, αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχουν μηδενικά έσοδα, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν με take away και delivery.
Παράλληλα, ακόμα και η στήριξη του κράτους μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής για παράδειγμα, όπως καταγγέλλουν, δεν βοήθησε καθότι πολλοί αποκλείσθηκαν από αυτή.
Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) ότι υπολογίστηκαν με λάθος τρόπο τα ποσά της “Επιστρεπτέας Προκαταβολής –5”, με αποτέλεσμα να αδικηθούν οι επιχειρήσεις της εστίασης.
Μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της εστίασης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες αδυνατεί να αποπληρώσει, με αποτέλεσμα πολλές από τις επιχειρήσεις να φοβούνται το άνοιγμα της εστίασης που θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο.
Ένα ακόμα θέμα που είχαν να αντιμετωπίσουν, οι επιχειρήσεις του Δήμου Αθηνών, είναι ότι παρερμήνευσαν την ανακοίνωση και δεν κατέβαλαν για το 2020 το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, αντιμετωπίζοντας τώρα πρόστιμα διπλάσια από το τέλος. Για να ακυρωθούν μάλιστα αυτά τα πρόστιμα, απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση.
Εν τω μεταξύ οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και οι λοιμωξιολόγοι, τονίζουν συνεχώς πως το άνοιγμα της εστίασης θα αργήσει, αλλά ακόμα και όταν επαναλειτουργήσει θα το κάνει με τα μισά τραπέζια και μόνο σε εξωτερικούς χώρους προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ο κλάδος της εστίασης , ο οποίος θα παραμείνει κλειστός και για τον Φεβρουάριο προκάλεσε πολιτικές αντιπαραθέσεις με αφορμή τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι προτίθεται ο ίδιος να παραλάβει τα κλειδιά των καταστημάτων που θέλουν να παραδώσουν οι επαγγελματίες του κλάδου στο μέγαρο Μαξίμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας, με τον Υπουργό να επανέρχεται τονίζοντας ότι η δήλωσή του ήταν υπερβολική.
Η δήλωση πάντως αποτέλεσε αφορμή για να προκληθεί και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το πως διαχειρίζεται η Κυβέρνηση την πανδημία και τις επιπτώσεις αυτής.
Ετικέτες: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΠΡΩΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι της σελίδας αυτής να μη χρησιμοποιούν Βωμολοχίες στα σχόλιά τους