Απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ για τους εμβολιασμούς: Το Δημόσιο θα αποζημιώνει σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρών παρενεργειών
Η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα
Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή αποζημίωσης από το Δημόσιο σε περιπτώσεις θανάτων ή σοβαρών παρενεργειών από εμβολιασμούς. Αυτό προβλέπει απόφαση «βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας με αφορμή το θάνατο παιδιού που έκανε το εμβόλιο κατά της ιλαράς, προϊδεάζοντας για αποζημιώσεις για περιστατικά θανάτων ή σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα, καθώς προκαλεί βλάβη υγείας και προσβολή της προσωπικότητάς του. Επισημαίνεται δε ότι υπερβαίνει τα όρια της θυσίας, στην οποία είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να υποβάλλονται οι πολίτες, χάριν του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου. Για το λόγο αυτό, ο κάθε παθών ή παθούσα δικαιούται αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.
Με απλά λόγια: Το ΣτΕ έκρινε πως το Δημόσιο είναι υπόχρεο αποζημίωσης σε θύματα αλλά και στους συγγενείς εφόσον έχουν υποστεί βλάβες της υγείας τους ή ακόμη και θάνατο, μετά από εμβολιασμό κατά της ασθένειας COVID-19. Η υπόθεση που κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφορά μαθήτρια της Ε΄ Δημοτικού η οποία εμβολιάστηκε όταν ήταν 7 ετών με το τριπλό εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ). Έμεινε εννέα χρόνια σε κώμα και απεβίωσε από πανεγκεφαλίτιδα.
Η μητέρα του κοριτσιού διεκδίκησε αποζημίωση 1.000.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο, από το Δημόσιο και το Δήμο της περιοχής κατοικίας της, ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη η κόρη της εξαιτίας της βλάβης της υγείας της που προκλήθηκε ως παρενέργεια του εμβολιασμού της στα Δημοτικά Ιατρεία.
Στην αγωγή αποζημίωσης ανέφερε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όχι μόνον δεν την προστάτευσε, αλλά μία παρενέργεια προκάλεσε στο κορίτσι ιλαρά, η οποία οδήγησε στην ανίατη πάθηση της σκληρυντικής πανεγκεφαλίτιδας, οδηγώντας το στο θάνατο.
Στην αγωγή αναφερόταν ότι συνέτρεχε ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου, στα ιατρεία του οποίου έγινε ο εμβολιασμός, κατά τα άρθρα 105, 106 ΕισΝΑΚ, λόγω παρανόμων πράξεων των οργάνων τους και, ειδικότερα:
• Λόγω αντιθέσεως προς το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ και προς τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας του επιβαλλομένου για την φοίτηση των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εμβολιασμού
• Λόγω της κατά παράβαση του Συντάγματος και της Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού παραλείψεως να θεσπισθεί νομοθετικά σύστημα αποζημιώσεως για βλάβη ή θάνατο από εμβολιασμό.
Από το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδικάστηκε στην μητέρα του κοριτσιού αποζημίωση 200.000 ευρώ. Ακολούθησε αναίρεση κατά της πρωτόδικης απόφαση η οποία απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο. Οι σύμβουλοι επικρατείας με πρόεδρο του Α Τμήματος την αντιπρόεδρο Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια τη σύμβουλος Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα, με την υπ΄ αριθμ. 622/2021 απόφασή τους δικαίωσαν την οικογένεια του άτυχου κοριτσιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι της σελίδας αυτής να μη χρησιμοποιούν Βωμολοχίες στα σχόλιά τους